Select Page

 klikG 1839
V torek, 10. 6. 2014, je bila v Vinici podelitev že 24. Župančičeve frulice. Naša osmošolka Maja Strmčnik je prestala predizbor in prišla med pet najboljših osnovnošolskih pesnic. Na množično obiskani prireditvi je sodelovalo pet najboljših deklamatorjev ter pet najboljših osnovnošolskih  in srednješolskih pesnikov.

Vsi so se s svojo pesmijo morali še enkrat predstaviti. Pesnike je ocenjevala tričlanska komisija  v sestavi: Janko Lozar, doktor filozofije in univerzitetni diplomirani prevajalec, Veronika Dintinjana, pesnica in prevajalka, in Igor Divjak, doktor ameriških študij, literarni kritik in prevajalec.

Maja je sodelovala s tremi pesmimi, a komisijo je najbolj prepričala s pesmijo Žal mi je.

Preberite si jo. 

ŽAL MI JE

V hiši sem samo zato, ker je mami tako verna,
da imamo v vsaki sobi dve podobici in križ.
Ker je mamo strah, da me bi obsedel satan pa čeprav sem že nečista.
Groza me je, ko me sosedova punčka vpraša, zakaj imam pri 18-ih »trebuha«.
Jaz pa se ji lahko samo nasmehnem, ker me je sram in nimam kaj reči.
Zato pa mi je tako žal, da ji ne morem povedati,
da naj ne reče več, da je kemija bedna,
prav tako kot sem jaz mami 12. poleti,
ko je deževalo pri 23 stopinjah, jaz pa sem bila zvita v objemu neznanca,
naga, samo da bi lahko rekla, da sem polnoletna. 

 Pa si preberimo še recenzijo dr. Igorja Divjaka:

»Morda je Maja Strmčnik druge osnovnošolske pesnike premagala zato, ker je najbolj prozaična izmed vseh. Njena besedila so strukturirana kot na videz realistične izpovedi, ki bi jih lahko  govoril kdo drug iz njene soseske, sposobnost prehajanja v različne subjekte so njihova odlika. Avtorica si noče zatiskati oči pred temnimi in tabuiziranimi dejstvi našega vsakdana, tudi če se je ne dotikajo neposredno. Iz njih gradi dramatično napetost svojih pesmi, ki temeljijo na medgeneracijskih in mednacionalnih konfliktih ter razkrivanjem tistega, kar ne sme biti pometeno pod preprogo.«

Maja je pometla s konkurenco in prejela prestižno frulico, ki jo prejme le eden pesnik ali pesnica v Sloveniji. Veseli smo, da je njena moč besede tako mogoča, tako v nebo vpijoča, da nas je popeljala v takšno radost.

Čestitamo ti.

Oglejte si še Galerijo slik.

Mentorica Martina Hribernik

 

 

Dostopnost