Select Page

IMG 9185-440p
III. osnovna šola Velenje, to je naša šola, je bila ustanovljena z odločbo skupščine občine Velenje že v juniju 1970 leta. Projekt nove šole je izdelal Projektivni biro Velenje. Zasnovan je bil tako, da bi šola lahko sprejela 600 do 700 otrok v eni izmeni. Otvoritev šole je bila predvidena kot osrednja prireditev ob praznovanju občinskega praznika 8. oktobra 1971.

Program ob otvoritvi šole so pripravili učenci obeh obstoječih velenjskih šol in učitelji, ki so prišli poučevat na šolo. Delovni kolektiv je na začetku, vključno s Pesjem, štel 47 članov. Imeli smo 22 oddelkov in 648 učencev.

Čeprav je bila otvoritev 8. oktobra, je bil zaradi dokončne ureditve pričetek pouka določen za 2. november.

Ime šole, Osnovna šola Antona Aškerca, so izbrali s pomočjo razpisanega natečaja v Šaleškem rudarju in ankete, ki so jo izvedli med učenci osnovnih šol.

V februarju 1972 se je pričela izgradnja telovadnice.

Učenci od 5. do 8. razreda so imeli pouk v eni izmeni, dvoizmenski pa učenci od 1. do 4. razreda.

Takšni so bili naši začetki…

Kako pa je danes, ko je minilo 40 let?

»O šoli, katero obiskujem, učenci vselej radi povemo ali zapišemo nekaj lepih besed, saj sleherni dan doživimo kaj prijetnega. Ob učenju, za katerega si vzamemo največ časa doma, radi obiskujemo različne interesne dejavnosti in izbirne predmete.

Velikokrat se predstavimo na kulturnih prireditvah, na katerih recitiramo, pojemo in plešemo. Posebej uživamo, ko se »pomerimo« na Hip hop karaokah.

Z Mavrico prijateljstva skušamo v še večji meri razvijati vrednote, ki smo jih izpostavili v Vzgojnem načrtu, in sicer spoštovanje, strpnost, poštenost, odgovornost in učenje-znanje. Sodelujemo z Vrtcem Velenje, CVIU, Domom za varstvo odraslih in našimi starši oziroma starimi starši.

S ponosom povem, da imamo tudi naziv Kulturna šola, za katerega smo morali napeti vse sile oziroma vložiti več-letno delo na področju kulture.

Ker imamo EKO zastavo, vse odpadke, ki jih najdemo v šoli ali v okolici, poberemo in jih vržemo v smetnjak, četudi niso naše. Da pravilno recikliramo, poskrbijo naši prizadevni EKO predstavniki.

Pogostokrat tudi… Opsa, vsega vam pa ne smem povedati,…« je zapisala osmošolka Teja R. K.

Seveda ne. Kajti vse vas vabimo na slovesno prireditev ob praznovanju naše obletnice, ki bo v četrtek, 10. 11. 2011, ob 18. uri, v Kulturnem domu. Vljudno vabljeni.

Mladi novinarji

 

Dostopnost