Select Page

 

Tracy Chevalier: ČUDOVITA BITJA

Gre za resnično pripoved o Elizabeth Philpot, izobraženi in razgledani Londončanki, ter Mary Anning, preprosti deklici iz južne Anglije, ki ju na začetku 19. stoletja na obalah južne Anglije spoprijatelji ljubezen, že skoraj prava strast, do iskanja in preučevanja fosilov, ki jih je bilo na prej omenjenih obalah v izobilju. Ker je bilo to početje novotarija (Charles Darwin bo svoje delo O nastanku vrst šele objavil.), je bilo, tako kot vsaka novotarija pač, precej nenavadno, še posebej, ker sta se ga lotili dve ženski.

Zgodba ima dokumentarno vrednost, saj sta junakinji resnični osebnosti in sta s svojimi odkritji pomembno prispevali k preučevanju fosilov. Pripoved je simpatična, a mestoma je potrebno nekoliko potrpežljivosti, saj so lahko opisi iskanja in brskanja za fosili nekoliko suhoparni. Spretni pisci znajo bralca za potrpežljivost te vrste nagraditi z vložki, ki nimajo ravno dokumentarne vrednosti, saj se napajajo iz govoric. Rečemo lahko, da je tudi Tracy Chevalier pisateljica, ki se tega zaveda.

Vsekakor pa je potrebno pograjati založbo Učila, saj je v izdaji iz leta 2010 obilo tipkarskih napak; preveč, da bi jih bralec ne opazil, in preveč, da se zanje ne bi zmenil v stilu: »Se pač zgodi.«

Ivana Šikonija

________________________________________________________________________

Zgodba o prijateljstvu dveh žensk, ki odkrivata fosile ( konec 17. in začetek 18. stoletja). Pričujoča zgodba govori o takratnem položaju žensk, o velikih družbenih razlikah.

Tri sestre so se preselile v obmorsko mesto v Angliji. Po smrti staršev in po poroki brata iščejo svoj položaj v družbi. Vse ostanejo samske. Najstarejša Elizabeth se spoprijatelji z veliko mlajšo Mary, ki z očetom odkriva fosile. V deklico je udarila strela, ko je bila še otrok, zaradi tega vsi drugače gledajo nanjo – kot bi se je malo bali. Po smrti Marynega očeta, skupaj z Elizabeth odkrivata fosile in s tem pripomoreta k drugačni razlagi nastanka spreminjanja sveta.

V knjigi je veliko pravopisnih napak, malo dolgovezno napisan, a berljiva, prijetna zgodba.

Katja Pristušek

Dostopnost