Select Page

Ahtisaarijev dan –  Dan sprave

 

»Mir je stvar volje. Vse konflikte lahko umirimo in prav nikakršnega opravičila ni, da bi konflikti postali večni.«

To je življenjski moto Marttija Ahtisaarija, ki je za svoje, več kot 30-letne napore pri reševanju mednarodnih konfliktov na vseh kontinentih sveta, leta 2008 prejel Nobelovo nagrado za mir.

 

Danes ENO šole po vsem svetu, sem sodi tudi naša šola, praznujemo Ahtisaarijev dan – dan sprave. Koncept sprave ima dva pomena. Pri reševanju konflikta pomeni ponovno vzpostavljanje normalnih odnosov med sprtima stranema, pomeni pa tudi obnovitev spoštovanja med posamezniki različnih kulturnih sredin.

 

Kot pravi Ahtisaari, je možno pomiriti vse konflikte. Ne gre le za mednarodne spore, ampak tudi za vsakodnevne konflikte med običajnimi ljudmi v šoli, družini, med prijatelji. Zmerom obstajajo ljudje, s katerimi se ne strinjamo, oziroma se v nekem obdobju svojega življenja preprosto ne ujamemo.  Pomislite nase. Ste morda s kom v sporu? Ste morda koga prizadeli, pa v resnici nikoli razčistili in se opravičili? So okrog vas ljudje, ki bi morali medsebojne razlike zgladiti, predvsem pa jih sprejeti?

Vabimo vas, da v  Ahtisaarijevem duhu danes pomirite konflikt. Če tega ne zmorete sami, poskusite z mediatorjem, npr. s sošolcem ali učiteljem.

 

Učitelji smo tisti, ki lahko naredimo razliko. Tudi Martti Ahtisaari je diplomirani razredni učitelj in na začetku svoje kariere je opravljal učiteljski poklic. Učitelji pri svojem delu potrebujete veliko sposobnosti za pogajanja in predvsem – pravičnosti. Odgovornost imamo do vsakega izmed svojih učencev. Nikogar ne moremo preprosto izpustiti.

 

Tudi sajenje dreves je v bistvu sajenje semen upanja in tolerance. Wangari Maathai je še en čudovit primer Nobelovega nagrajenca za mir. Njeno gibanje Zeleni obroč je v Afriki posadil na milijone dreves. 

 

Veliko ENO šol praznuje Ahtisaarijev dan – dan sprave in tega dne bodo posadili drevo sprave. Ta semena bodo rasla z nami v miru in harmoniji. Mi smo naše drevo že posadili meseca septembra, a smo z mislimi s tistimi, ki jih danes sadijo.

 

In kakšno je sporočilo dneva sprave?

Če citiramo Ahtisaarija: »Vsak mir šteje!«

 

Želimo vam nepozaben dan sprave!

 

Koordinatorica ekošole:

Katja Pristušek

Dostopnost