Select Page

klik01480.jpg

V četrtek, 2. 10. 2008 smo imeli vsi učenci in učenke drugega razreda naravoslovni dan. Z avtobusom smo se odpeljali v Celje, v Hermanov brlog. Izvedeli smo nekaj malega o zgodovini pisave, nekaj malega o zgodovini knjig in nekaj malega o zgodovini bralne značke.

Raziskovanje zgodovine je zanimiva stvar. Pred davnimi časi ljudje niso brali knjig. Tudi črk niso poznali.

Vse, kar so hoteli zabeležiti, so naredili z risbami  na skale votlin. Pisava starih Egipčanov je bila sestavljena iz več kot tisoč znakov, ki jih imenujemo hieroglifi. Nekateri so si zaželeli, da bi njihove zgodbe bralo več ljudi v različnih krajih. Nekatere bistre glave so se domislile, da bi svoje znake zapisale na lesene ali glinene ploščice, blago, usnje ali na papirus, ki je bil narejen iz vlaken močvirske rastline. Pisarji so morali zapisovati vedno več in več stvari. Zato so izumili črke. Seveda znamo mi brati le eno od številnih pisav, ki jih danes uporabljajo po svetu. Kot najstarejši zapis s črkami v slovenskem jeziku veljajo listine, imenovane Brižinski spomeniki. V njih so zapisane pridige, to so govori o verskih naukih. Za svoje daljše zapiske so ljudje uporabljali trakove iz papirusa, ki so jih zvijali v svitke. Najdaljši svitki so bili dolgi več deset metrov. Ker so porabili ogromno časa z odvijanjem in zavijanjem svitkov, so se  domislili, da bi popisane strani iz papirusa ali iz tankega usnja, imenovanega pergament, narezali na strani in povezali v knjige. Nekega dne, pred okoli 550 leti, si je neki gospod, po imenu Johannes Gutenberg, domislil, da bi knjige enostavno tiskal.

Naredil  je črke iz kovinbe, jih premazal z barvo in jih odtisnil na papir.

Katera je bila prva slovenska knjiga za otroke? Je bil to Abecednik, ki ga je Primož Trubar napisal pred več kot 450 leti? Kaj pa Otročja biblija, ki j je 10 let kasneje napisal Sebastjan Krelj in  je bila  prva knjiga, namenjena samo otrokom? Pravljic in pesmic je danes v obilju in izbira je težka.

Pozabavali smo se v delavnicah, kjer smo na glino zapisali svoje ime drugače.  Ogledali smo si še fotografski atelje Josipa Pelikana. Vse naše lepe in zanimive trenutke  si lahko ogledate na fotografijah. Galerija slik.

Učiteljica Vesna Hudej

Dostopnost