Select Page

Misha Defonseca, Vera Lee, Marie Cuny: PREŽIVELA Z VOKOVI

Naša razmišljanja:

Velikokrat sem se med branjem knjige spraševala o možni resničnosti te pripovedi. Tolikokrat so prisotni dogodki, ki so na meji razumnega, vzdržljivega…

Če vzamem knjigo le kot pripoved, kot zgodbo, ne da bi se poglobila vanjo – potem lahko rečem, da sem zgodbo prebral z zanimanjem, skušala sem doumeti grozote vojne…

Če pa bi začela zgodbo analizirati, bi najbrž hitro odnehala, kajti skoraj prepričana sem, da se sedem let star otrok, ne odpravi sam po svetu in ne  more preživeti vsega, kar je preživela Misha.

Zdi se mi zelo neodgovorno od pisateljice, da zgodbo objavi kot resnično pripoved. Če se motim, se globoko opravičujem.

Katja Pristušek

__________________________________________________________

Zgodba je iz časa holokavsta. Misha je sedem letna deklica, ki jo po zajetju staršev odpeljejo na varno. Starši že pred zajetjem poskrbijo, da bo deklica odraščala na oddaljeni kmetiji, kjer bo varna pred vojno. Vendar pa se ji tam ne godi dobro. Edina svetla točka je dedek, s katerim pa ji družina omejuje stike. Misha se odloči oditi in poiskati starše.

  Avtorica tako dobro opisuje pot, dogodke, ki jih je deklica videla ali doživela, odnose z volkovi ter dekličino razmišljanje, da ne moreš niti pomisliti, da bi bila zgodba izmišljena. Pa vendar je, kar je priznala tudi avtorica knjige. Vesela sem, da je zgodba izmišljena, saj si ne želim, da bi kdo to izkusil. Malo pa sem  tudi razočarana, ker je avtorica knjige zapisala, da je to resnična zgodba. Že od vsega začetna torej ni bila poštena do bralca. Upam, da se bo s kakšno drugo knjigo, ki bo prav tako dobro napisana kot je ta, odkupila za to laž.

 

Urška Škrabl

____________________________________________________________

Dostopnost