Select Page


Končno petek! Pa tokrat še bolj razburljiv kot po navadi.  Zagotovo nisva bili edini takšnega mnenja. Na sončen petek smo se mladi kemiki s spremstvom učiteljice Sonje Zager odpravili na krajšo šolo v naravi na Sv. Duh na Ostrem Vrhu. Skupaj z učenci OŠ Šaleka smo se odpeljali iz Velenja novim dogodivščinam naproti.

Toda eno izmed njih smo doživeli še preden smo prispeli na cilj; namreč naša vožnja je bila precej adrenalinsko- turistična. Počasi smo prispeli v CŠOD Škorpijon, kjer so nas prijazno sprejeli. Najprej smo se najedli  okusnega kosila, nato pa se namestili v sobe.

Popoldne je bilo namenjeno spoznavanju bližnje okolice, druženju in spoznavanju novih prijateljev iz OŠ Šaleka. Po večerji smo se eni prepustili sproščenemu klepetu, nekateri so igrali karte, spet drugi imeli debatne krožke. Utrujeni smo legli v postelje in presenetljivo hitro zaspali.

Zjutraj smo se razdelili v dve skupini in se odpravili na teren. Prva skupina je ostala z učiteljico na fizikalni analizi bližnjega potoka, kjer smo merili temperaturo vode, njen pH, prevodnost ter hitrost vodnega toka. S preprostimi poskusi smo ponazorili samočistilno sposobnost potoka. Druga skupina pa je odšla z učiteljem, ki smo ga spoznali že v petek, na biološko analizo potoka.

Po malici smo se zamenjali. V dom smo prišli ravno v času kosila, ki je bilo kot vedno okusno. Sledil je počitek. Nekateri so se pozabavali zunaj in igrali nogomet ter badminton, nekateri pa so se odločili popoldan preživeti v sobah. Po oddihu smo se zbrali v učilnici in opravili analizo zbranih podatkov.

Dan je zopet minil kot bi mignil. Začelo se je mračiti, mi pa smo se napotili v bližnji gozd nabirat vse potrebno za naš ogenj, katerega smo prižgali po večerji. Večer ob ognju si bomo zagotovo zapomnili, saj smo se tam še bolje spoznali z učenci iz OŠ Šalek, skupaj  smo peli, se greli ob ognju, pekli penice, se igrali igre in se imeli zelo lepo. Na žalost pa se je naš večer končal, a vsi smo bili zadovoljni, ker smo našli nove prijatelje, hkrati pa smo se podružili s starimi. 

Nedeljsko jutro je bilo tu in po zajtrku nas je čakalo delo. Razdeljeni v skupine smo se lotili dela. Dobili smo kovčke z opremo, s katero smo opravili kemijsko analizo vode iz bližnjega potoka. Delo smo opravili odlično, o ugotovitvah pa smo razpravljali z učiteljem, brez katerega naš vikend ne bi bil tako prijeten.

Naučil nas je veliko, poleg tega pa smo se tudi večkrat nasmejali in se zares pozabavali.

Na žalost pa je konec dopoldneva pomenil tudi konec naše nekoliko krajše šole v naravi.

Te šole v naravi ne bova pozabili, prepričani sva, da tudi najini sošolci in novi prijatelji ne. Dobre volje in polni znanja  smo se odpravili nazaj domov. Ta vožnja ni bila tako adrenalinska, a vseeno smo se imeli lepo tudi na avtobusu, kar je bila še pika na i tako zabavnemu vikendu.

Nina Meh, Ana Šuperger, 9.a

Dostopnost