Select Page

Guy de Maupassant : Njeno Življenje

Že na samem začetku knjige me je Jeanne spomnila na Emo Bovary. Obe sta  se šolali pri nunah in obe sta si čas krajšali s prebiranjem  ljubezenskih romanov. Jeanne se torej domov vrne polna energije, željna sreče in ljubezni. Ko sreča Julijana de Lamara, se takoj zaljubi in kmalu slavijo poroko. Vendar pa jo že poročna noč razočara. Kmalu spozna, kako tuja sta si z možem. Postaja osamljena, otožna in neke noči najde sobarico v moževi postelji. Tu se spet pojavi podobnost z Emo. Začnejo se finančne težave in Jeanna od razočaranja nad možem zboli. Ko si malo opomore, spozna, da je njena prijateljica ljubica njenega moža. Spet gre vse navzdol, ko grof  ne prenese več varanja svoje žene in povzroči nesrečo, v kateri oba ljubimca umreta.

Edina svetla točka v njenem življenju je njen sin Pavel. Zelo ga ima rada in lepo skrbi zanj, le malo preveč je zaščitniška.

Na koncu pa jo tudi sin razočara, saj zaradi njega izgubi svoj dom.

Po eni strani je roman zelo podoben prejšnjemu ( Gospa Bovary ), po drugi pa zelo drugačen. Obe ženski pa zelo trpita in od tega celo zbolita.

Guy de Maupassant je francoski realist ( 1850 – 1893 ). Med šolanjem spozna pisatelja Gustava Flauberta, ki je kasneje postal tudi njegov mentor. Mogoče od tod podobnost med Emo in Jeanne.

URŠKA ŠKRABL

Dostopnost