Select Page

Za trenutek si predstavljajte, kako bi bilo, če bi imeli vse darove, ki si jih želite? Kakšni bi bili? Kaj bi delali? Kaj bi ustvarjali? Lahko zaprete oči in si predstavljate, kakšni ste obdani z vsemi talenti. Dober občutek, kajne?

Ste se kdaj vprašali, kaj je talent? Kaj določa to, da za nekoga rečemo, da je talentiran, da ima talent? Poznate Mozarta, čudežnega dečka, ki je imel skriven talent? Vsi poznamo Luka Dončiča, talentiranega košarkarja, Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, talenta med kolesarji. Še bi lahko naštevala. Vsi so nadarjeni, imajo dar, samega talenta pa ne znamo opredeliti.

Pa poglejmo malo drugače. Nadarjenost je v bistvu lastnost, ki jo določamo s primerjanjem. Brez ostalih glasbenikov, košarkarjev, kolesarjev, učencev, pesnikov, s katerimi bi se lahko primerjali, ne obstaja pojem nadarjenosti. Če bi Mozart, Dončič, Pogačar, Roglič delali po svoje, vsak na svojem področju, mi pa bi jih gledali kot na posameznika in jih ne bi primerjali z nikomur drugim, potem za njih pojem nadarjenosti ne bi veljal. Prav zaradi tega  je lahko v tem pogledu vsak izmed nas nadarjen.

Kaj je potrebno storiti? Prenehajmo s presojanjem, primerjanjem sebe z drugimi. Kajti to delamo večino časa. In to je tisto, kar nas ovira na poti doseganja naših ciljev. Edino pomembno je to: Vaš talent na kateremkoli področju je točno takšen, kot vi verjamete, da je. Kar vi verjamete o sebi. Lahko se začnete spodbujati z besedami: »Ravno toliko sem nadarjen, kot sem se namenil. Občudujem znanja drugih in uživam v njihovem uspehu, a njihova dejavnost ne pove ničesar o tem, kaj lahko dosežem in česar ne morem.«

Verjemite, da zmorete doseči tisto, kar ste se namenili, kajti vsi tisti, ki jih občudujete, so verjeli vase, tudi če so drugi obupali nad njimi, ali so jim rekli, da iz njih ne bo nič. Oni so vztrajali. Zaupali so sami sebi. Vedeli so, da bodo prispeli na cilj z delom, voljo, vztrajnostjo, predanostjo. Sami nad sabo niso nikoli obupali.

In vi niste čisto nič drugačni od naštetih. Samo na vas je, da se odločite, da začnete verjeti vase, da zmorete in naredite prvi korak zase, brez primerjanja. Vsak dan znova. Verjemite mi, čaka vas presenečenje!

Ne pozabite, na svetu ste zato, da ste srečni! In ne pozabite, v vas se skriva čudovita moč in potencial, ki komaj čakata, da prideta na plano!

Verjamem v vsakega izmed vas. Ja, tudi v tebe.

Na naše talente!

Katja Pristušek

Dostopnost