Select Page

klikSCN2001
Šestega junija  smo se zbudili zelo hitro, kajti odhod do Benetk je bil zelo zgodaj, že ob 5. uri zjutraj. Ko so se luči v avtobusu pogasnile, nas je večina zaspala. Pot je bila dolga in malce naporna,  ampak vseeno smo se med vožnjo zelo zabavali.

Peljali smo se mimo Ljubljane in nato na mejni prehod Fernetiče. Kmalu smo prispeli do najčudovitejšega in nadvse nenavadnega mesta na svetu, mesta na vodi.  S postajališča Benetk smo se z ladjico odpeljali do strogega centra Benetk – Markovega trga. Med vožnjo  smo si lahko ogledovali velike katedrale in cerkve, ki jih je ogromno in nas s svojo veličino in arhaičnostjo prav presenetijo.

Najprej smo si ogledali baziliko Sv. Marka, kjer smo se dekleta morala ogrniti z lahkimi ogrinjali, da smo dokazale spoštljivost do sakralnih objektov.

Pot nas je nato vodila  do  stolpa Campanile, kjer je Galileo demonstriral pogled skozi teleskop dožu Leonardu Donu. Videli smo astrološko uro, čudovito Doževo palačo in Most vzdihljajev, kjer so ujetniki, ki so bili obtoženi na smrtno kazen, še poslednjič uzrli lepote in se tako poslovili od  življenja.

Seveda pa smo se tudi sprehodili po ozkih ulicah Benetk, kjer smo vzdihovali ob pregrešno dragih in mondenih trgovinicah.  Naš vodnik je res veliko povedal o Benetkah in tudi na splošno o Italiji.

Lahko smo si kupili zelo lepe beneške spominke;  beneške maske in porcelanaste lutke, izdelke iz moranskega stekla,.. ter še mnogo drugih reči.

Benetke so nam ostale v zelo lepem spominu. Da ne omenjam golobov in  obcestnih prodajalcev,  ki so prodajali zelo smešne igračke. Do postajališča smo se zopet odpeljali z ladjico, kjer nas je že  čakal avtobus.

Domov smo prispeli v večernih urah, utrujeni in malce zaspani. Bilo je res lepo in seveda nepozabno. Oglejte si Galerijo slik.

Danaja Pokeršnik, mlada novinarka

Dostopnost