Select Page

Gustave Flaubert:  Gospa Bovary

Ema Rouault je strastna bralka ljubezenskih romanov, s katerimi si krajša čas med šolanjem pri nunah. Ustvari si podobo nerealistične ljubezni, po kateri začne hrepeneti.

Poroči se s Charlesom Bovaryjem, uglednim podeželskim zdravnikom, ki jo naravnost obožuje. Ema se z njim dolgočasi, ker ima čisto drugačno predstavo o ljubezni. Rodi se jima hči, za katero se Ema sploh ne zmeni. Preselita se v drugo mesto, v drugo okolje, ona pa še vedno ni srečna. Kmalu začne Ema iskati tisto, kar v zakonu pogreša, ljubezen. Poišče si ljubimca, najprej je to Rodolfo, kasneje Leon. Ker je veza z Rodolfom obsojena na propad, Ema od razočaranja zboli. Charles se boji za njo, zato ji v vsem ustreže. Denar ji je na voljo za vse njene »muhe«. Na veliko se zadolžuje, da bi pomagala drugemu ljubimcu Leonu. Ko ne vidi več izhoda iz finančne krize, stori samomor. Charlesa to njeno dejanje čisto potolče, saj si je ves čas zatiskal oči. Vse njene prevare, ljubezenske in finančne, si je opravičeval na svoj način. Žalost mu zamegli um in kmalu tudi on umre.

Roman je napisal francoski realist Gustave Flaubert. Pisatelj je moral zaradi te knjige pred sodišče, zaradi oskrumbe splošnih načel tedanje družbe. Sodba je prinesla knjigi veliko prepoznavnost in uspeh.

URŠKA ŠKRABL

Dostopnost