Select Page

Gustave Flaubert, Gospa Bovaryjeva

Prvič sem Gospo Bovary prebrala kot srednješolka; roman je bil eno od tistih del, ki smo jih morali prebrati za domače branje. Ker sem takrat Gospo Bovary brala z veseljem, sem rada še enkrat segla po njej in tudi tokrat mi je roman bil všeč.

A leta so seveda naredila svoje in moje videnje Eme se je drastično spremenilo. Kot srednješolka sem z njo sočustvovala in njeno hrepenenje po tistem, česar ni imela, se mi je zdelo povsem upravičeno. Le kdo si ob pustem Charlesu ne bi želel še česa drugega? Le kdo bi lahko bil zadovoljen z mirnim, tihim in preprostim življenjem? Le kdo bi se lahko uprl hrepenenju po romantičnih pustolovščinah? Le kdo si ne bi želel razburljivega, »velikega« življenja?

Tokrat do Eme nisem čutila nobene naklonjenosti več. Morda kanček pomilovanja. Vidim jo kot razvajeno deklico in kasneje kot z ničemer zadovoljno in hudo neiskreno ženo. Prepričana sem, da gre za žensko, ki nikoli ne bi mogla biti zadovoljna. Njene predstave o tem, kakšno naj bi bilo polno življenje, o tem, kakšno naj bi bilo ljubezensko razmerje, in o tem, kakšen naj bi bil tisti, ki bi bil vreden njene ljubezni, so izkrivljene in povsem neživljenjske. Gre za žensko, ki ne zna ceniti tistega, kar ji  življenje ponudi, in ne ve, da mora biti hvaležna za tisto, kar je lepo. Dobrega v svojem večnem hrepenenju po nedosegljivem ne zazna in ne vidi.  Menim, da je  Ema Bovaryjeva hud čustveni invalid in tako ji je kronično nezadovoljstvo z življenjem usojeno že na začetku.

Natančno izrisan značaj Eme je, mislim, poglavitna vrednost Flaubertovega romana. Odlično upodobljena pa ni samo Ema, ampak tudi ostali, ki se pojavijo v romanu. Flaubert je v tem portretiranju tako spreten, da bralec jasno začuti njegove like. K temu nedvomno pripomorejo Flaubertovi pikolovsko natančni opisi vsega: scene in dogajanja.  Bralca, ki ima raje napete pustolovščine in hitre preobrate v zgodbi, bi tak način opisovanja utegnil odvrniti od branja. Če pa se mu vsaj na začetku uspe pregristi skozi natančno poročilo o šolanju gospoda Bovaryja, je v nadaljevanju zaradi vsega prej omenjenega bogato poplačan.

IVANA ŠIKONJA

Dostopnost