Select Page

V šolskem nabiralniku za vaša vprašanja o vsakodnevnih izzivih se je znašlo tudi pismo, ki predstavlja mnogim znano težavo.
Njegova vsebina se glasi:
Prijateljica mi razlaga, da sem o njej govorila grde stvari, si izmišljevala oziroma se o njej lagala. Posledica vsega tega je, da se sedaj nihče noče več pogovarjati z menoj. Žalostna sem in ne hodim več rada v šolo.

STROKOVNJAKINJA JI ODGOVARJA:

Draga moja, sedaj pa res ni čas za žalost in zaskrbljenost, čas je za ukrepanje! Jeza, samopomilovanje in javkanje ne bo pomagalo.

Najprej naj ti povem, da punci, ki o tebi govori neresnice, ne rečeš več prijateljica! Mislim, da prijatelji ne opravljajo in ne govorijo neumnosti, še manj pa laži.

Tvoj prvi korak je, da svojo t.i. prijateljico postaviš kar pred dejstvo. Čisto mirno stopi do nje in naj ti točno pove, kdaj in kje si to govorila. Zdi se mi, da bo verjetno kar odkorakala ali pa si bo izmišljevala podatke, v katere še sama ne bo verjela. Predlagaj ji, da skupaj stopita do prijateljic in naj tam še enkrat pove, kje in kdaj si jo opravljala.

Pustiva se presenetiti in mogoče se bo opravičila in s tem dokazala, da je naredila napako. Nihče ni popoln in prav je, da ji daš še eno možnost.

Druga pot te pa naj vodi naravnost k tvojim zavedenim prijateljicam. Lahko jih povabiš domov na sok in piškote ali pa v slaščičarno na sladoled. Povej jim, da bi jim rada pojasnila ta nesporazum. Prosi jih, naj ne nasedajo takšnim neumnostim, kajti pravo prijateljstvo je preveč dragocena vrlina, da bi dovolili, da bi ga takšne neumnosti in laži uničile. Če so punce res tvoje prijateljice, ti bodo prisluhnile. Povej jim tudi, da si hotela, da bi konflikt razčistila skupaj z zgoraj omenjeno prijateljico, a se je prestrašila in ni hotela priti in povedati svoje plati zgodbe.

Pravo prijateljstvo temelji na odkritem pogovoru in ravno zaradi tega je to nekaj, kar je trdo in trajno.

Če pa tvoje prijateljice zavrnejo povabilo, se jim kar hitro zahvali za njihovo prijateljstvo in bodi vesela, da si se jih znebila. Takšna dekleta bi se takoj obrnila in te zapustila točno takrat, ko bi jih najbolj potrebovala. To bi bil pa res krut udarec.

Draga moja: » Ne čakaj, hitro ukrepaj in naj pride resnica čimprej na plan!«

Odgovor je podala gospa Martina Hribernik, univ. dipl. soc. del.

Dostopnost