Select Page

Ptičja hišica Berte Bojetu, je predvsem zgodba o tradiciji in primitivnih ritualih. Zgodba o begu iz sveta, ki te duši, omejuje in zatajuje. Zgodba o trpljenju, o moči volje, ki vstane kot feniks iz pepela. Zgodba o volji do življenja, kljub razčlovečenju. Beg v svobodo.

NEDOTAKLJIVI

Mislim, da knjiga sploh ne razbija mita o ciganih, ampak ga samo še potrjuje. Knjiga govori o štirih generacijah balkanskih Romov, ki so delali brusne kamne iz ukradenih nagrobnikov, tihotapili kavbojke, orožje in na koncu je zadnji iz te generacije postal celo narkoman.  Res pa je, da se v vsaki družini najde nekdo, ki pa mu ni vseeno in se hoče povzpeti če vse to mitsko vedenje o Romih.

Sama knjiga je napeta zgodba s sočnimi dialogi, v kateri čutiš romski temperament, njihovo razmišljanje in mistiko.

Naslov knjige naj bi nam povedal od kod izvirajo današnji Romi. Indija naj bi bila njihova pradomovina. Nedotakljivost naj bi označevala njihov družbeni položaj. Bili so najnižja kasta, ki se jih nihče ne upa dotakniti, ker se domneva da so kužni.

Pisatelj nam poda tudi razlago, zakaj se Romi toliko selijo z legendo žarečem žeblju. Pojavi se takrat, ko storijo kaj narobe in Romi bežijo pred njim. Je namreč četrti žebelj, ki ga je skoval Rom za križanje  Jezusa, žebelj ki se ni hotel pogasiti.

Predvsem pa pisatelj opisuje kruto resničnost romskega življenja.

Meta Hudournik

Dostopnost