Select Page

Untitled document klik_0073

V četrtek, 26. maja, smo bili povabljeni na prav posebne učne ure na Osnovno šolo Antona Aškerca pod vodstvom učiteljic, gospe Jane Frangeš in gospe Alenke Meža-Hrovat. Naše druženje se je pričelo ob 16. uri in zaključilo okoli 19. ure.

Uvod v uro sta naredili učiteljici s prav poučnima in razvedrilnima igrama, nato pa smo se lotili dela v skupinah. Razdelili so se v dve skupini; skupinaOŠ ANTONA AŠKERCA in skupina OŠ ŠALEK.

Predstaviti smo morali temo zasvojenosti. Zbrali smo podatke o tej temi in jih nato strnili v krajšo predstavitev. Učiteljici sta pohvalili obe skupini.

V kratkem odmoru smo se posladkali, saj so nam učenci OŠ Antona Aškerca pripravili pogostitev.

Sledila je že naslednja tema, droge, spet smo po internetu poiskali podatke iz pripravljene literature, nato pa je sledilo poročilo.

Strinjali smo se, da je bilo poročanje obeh skupin zavzeto in da smo drug drugega odlično dopolnjevali.

Vesela sem, da sem se udeležila druženja, saj smo se imeli zelo lepo in smo spoznali nove prijatelje.

Lana Vavh, 9. a, Osnovna šola Šalek 

GOSTILI SMO ŠALEČANE

V četrtek 26. maja, smo gostili učence, ki obiskujejo izbirni predmet retorike na osnovi šoli Šalek.

Najprej smo se šli igro, s katero smo se bolje spoznali, se sprostili in se pošteno nasmejali. Ko smo prebili led, smo se zresnili in začeli z delom. Ker je imela vsaka šola med predstavniki enega fanta, sta  ta izžrebala temo, ki je bila ODVISTNOST.

Ideje so nam kar švigale po glavi, zato smo brž »zavihali rokave«. Pobrskali smo po svojih zapiskih, literaturi in spletnih straneh ter oblikovali besedilo, ki smo ga predstavili »nasprotnikom«.

Šalečani so o odvisnostih razmišljali poglobljeno, naša skupina pa bolj na splošno in pri tem smo se dopolnjevali.

Drug drugemu smo predstavili naša spoznanja in jih argumentirali. Po tem so se nam prilegli prigrizki in sok, ki so nam dali novo energijo za razmišljanje.

Sledilo je razumevanje besedila in iskanje specifičnega pojma. Tokrat je naša skupina predstavila detajle, medtem ko so učenci osnovne šole Šalek predstavili temo širše.

Čeprav smo iz dveh šol, smo se odlično dopolnjevali in znova dokazali, da mladi skupaj veliko zmoremo! Dan smo zaključili s skupinsko fotografijo, lepimi mislimi, novimi doživetji in z nasmeški.

Urška Raspotnik

Zgodilo se je! Po celem letu priprav in pogovorov smo se zbrali. Šaleška in naša skupina spretnih govorcev se je končno srečala, in to na naši šoli! Bili smo navdušeni, da smo lahko organizirali  1.  srečanje učencev izbirnega krožka retorike.

Vsi smo vstopili v učilnico z ogromnim entuziazmom in zanimanjem. Seveda nas je bilo tudi malček strah, a se je vse spremenilo, ko smo videli, kako dobri prijatelji bi lahko bili.

Kaj smo počeli? Pogovarjali smo se o šoli, ljubezni, a predvsem o odvisnostih. Pa ne samo o tistih od drog ali alkohola; tudi o drugačnih odvisnostih, kot so odvisnost od nakupovanja ali celo hrane in družine. Kljub resnemu delu smo se zabavali in ko je ob koncu dneva napočil čas slovesa, smo učilnico zapustili kot prijatelji.

Vsi pa se veselimo naslednjega srečanja.

Anika Anja Krenker

Ko sem prišla popoldan v šolo, sem že nestrpno pričakovala njihov obisk, saj me je zanimalo, kdo bo prišel in kako se bo vse skupaj odvijalo.

Ko so prišli, smo se po pozdravnih besedah naše mentorice usedli v krog in igrali igrico. Že takoj sem vedela, da se bomo spoprijateljili. Po igri in kratki predstavitvi smo začeli z delom.

Ker sta bila iz vsake skupine samo po en fant, sta lahko onadva izžrebala temo. Izžrebala sta odvisnost. Ko sta učiteljici dali navodila, smo začeli z skupinskim delom. Naše izsledke smo nato predstavili. Prvi so bili na vrsti Šalečani, nato pa mi. Ugotovili smo, da se dopolnjujemo. Mi smo zajeli bistvo, oni pa podrobnosti.

Nato je bil čas,da se malo posladkamo in poklepetamo.

Po odmoru smo dobili liste z zgodbicami, iz katerih smo morali izluščiti, za katero vrsto odvisnosti gre in jo predstaviti. Tokrat smo prvi mi poročali. Po končanih  predstavitvah smo ponovno ugotovili, da se dopolnjujemo; a tokrat so bistvo imeli oni, mi pa podrobnosti.

Učiteljici sta sproti vrednotili naše priprave in govorne nastope. Deležni smo bili pohval in napotkov, kako stvari še izboljšati.

Ob sedmih smo končali z našim druženjem. Ta dan mi bo ostal v spominu in z veseljem bi ga še kdaj ponovila.

Jerneja Šmon

Oglejte si še Galerijo slik.

Dostopnost