Select Page

Tokrat vam predstavljamo drugo izmed tujih tradicionalnih zgodb, ki smo jo predelali v sklopu eTwinning projekta Traditional stories. The necklace oziroma Verižica je tradicionalna francoska zgodba, ki jo je napisal Guy de Maupassant, v angleščino pa so jo obnovili naši prijatelji iz Francije.

Mathilde in njen mož sta povprečno preskrbljen par. Mož dela na ministrstvu za izobraževanje, Mathilde pa je nezadovoljna s svojim življenjem, saj meni, da ni dovolj bogata. Nekega dne se mož iz službe vrne s povabilom na zabavo. Mathilde da denar za novo obleko in ji predlaga, da si nakit izposodi od svoje prijateljica Jeanne, ki je lastnica draguljarne in trgovine z dragimi oblačili ter na splošno precej premožna ženska. Mathilde upošteva nasvet in kar blesti na plesu, občudovana in samozavestna. Žal pa zvečer doma ugotovi, da je izgubila verižico. Da se ne bi osramotila, si izposodi denar, kupi novo verižico in jo vrne Jeanne. Oba z možem sta morala trdo garati, da sta odplačala dolg zaradi verižice. Čez deset let se Mathilde in Jeanne spet srečata. Mathilde je zgarana in Jeanne jo komaj prepozna. Mathilde ji pove resnico o verižici, Jeanne pa ji zgrožena pove, da je bila verižica, ki ji jo je takrat posodila za ples, ponarejena.

Pred branjem so učenci spoznali nove izraze in naredili nekaj aktivnosti, po branju pa so naloge reševali v spletnem orodju Genially. Samo zgodbo in nekaj nalog objavljamo tukaj:

The-presentation-and-the-story
Pre-listening-activities

Galerija slik.

Monika Ahtik, mentorica

Dostopnost