Select Page
DATUM IN URA ODHODA23.3.2024 ob 9:00
ZBORNO MESTODOM UČENCEV VELENJE
ORGANIZACIJSKI VODJASAMO FRANKOVIČ
VODNIKViktor Kralj, Samo Frankovič,
POMOČNIKIFranc Maršnjak, Mojca Novak, Anka Pugelj
VRSTA PREVOZAAvtobus
PREDVIDEN POVRATEK14:30
ZAHTEVNOSTLahka tura
SKUPNA DOLŽINA TURE4 ure
VIŠINSKA RAZLIKA                 Izvir Pake je na 1412m nm
OBVEZNA OPREMAPlaninski čevlji, oblačila primerna vremenu, pohodne palice (če jih uporabljaš), osebne potrebščine (zdravila).
OBVEZNI DOKUMENTIPlaninska in zdravstvena izkaznica, osebni dokument.
MALICA IN PIJAČAIz nahrbtnika.
ROK PRIJAVE, INFORMACIJEDo srede, 20.3.2024
STROŠKIDo 5€
OPOZORILOS prijavo se udeleženec seznani z zahtevnostjo poti, udeležbo prilagodi svojim zdravstvenim in telesnim sposobnostim, dolžan je spoštovati navodila in odločitve vodnikov! PZS članarina za tekoče leto mora biti poravnana!

OPIS POTI

Reka Paka izvira visoko v pohorskih gozdovih v bližini Rogle, na višini 1412 m. Pod planoto Volovica izpod korenin visokih smrek voda tiho priteče na plano. Sprva majhen potoček se na poti proti dolini okrepi z vodo iz številnih izvirov. Največja pritoka reke Pake sta Polinica in Glažarica, ki se v Pako izlijeta v Srednjem Doliču. V bližini sotočja treh rek, pri Gostilni Repolusk se tudi začne pot do izvira reke Pake. Mi pa bomo pot nekoliko skrajšali. Zapeljali se bomo do naselja Paka, na skoraj tisoč metrov nadmorske višine. S tem bomo čas hoje skrajšali za eno uro. Od izstopa iz avtobusa bomo kratek čas hodili po asfaltni cesti do reke Pake, ki je tukaj še potok. Smerna tabla nas bo usmerila v gozd na pot ob potoku, katerega bomo kmalu prečkali. Nadaljevali bomo po nekoliko bolj strmi poti do mesta, kjer bomo zopet prečkali potok. Videli bomo, kako se voda pretaka čez večje in manjše granitne bloke in ustvarja majhne slapove. Nato se pot nekoliko položi. Ves čas bomo hodili ob potoku in ga še večkrat prečkali. Od tu do izvira ni več daleč. Premagamo le še zadnji nekoliko bolj strm del poti in že smo pri izviru. Tu bo daljši postanek za počitek in malico. Tu je postavljena tudi informativna tabla z opisom značilnosti tega dela Pohorja. Če ne bomo preglasni, bomo mogoče videli tudi kakega gozdnega prebivalca. V pohorskih gozdovih živijo srne, jeleni, lisice, razne vrste ptic, tudi divji petelin.

Po počitku se bomo po nekoliko krajši in bolj položni poti vrnili do izhodišča. Za celotno pot bomo potrebovali okoli štiri ure.

V tem času je bolj mokro in več vode, tudi potok bomo večkrat prečkali, zato priporočam, da so otroci obuti v nepremočljive čevlje. Pa tudi rezervne nogavice v nahrbtniku so priporočljive.

PD Velenje vam želi varno hojo in lep planinski dan!
Hvala vsem, ki ste nam namenili del dohodnine. Vabljeni tudi ostali člani.

Dostopnost