Select Page

KOŽELJ – OBIRC – LIPNIK – ČRNOVA (ODCEP ZA DOBRNO)

ODHOD: Sobota, 21.9.2019, ob 8.uri

Avtobusna postaja Velenje

VODNIKI: Franc Maršnjak, Mojca Novak, Anita Rakita
ŠOLE: OŠ LIVADA, OŠ ŠALEK, OŠ ANTON AŠKERC
POVRATEK: okoli 13.ure
PREVOZ: posebni avtobus
STROŠKI: plačilo avtobusnega prevoza
ZAHTEVNOST: lahka, nezahtevna pot
OPREMA: planinska obutev, vremenu primerna oblačila
VREME: V primeru slabe vremenske napovedi se izlet prestavi, o tem boste obveščeni do petka pred izletom.
HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika
PRIJAVE: Prijavite se mentoricam na šoli do srede, 18. septembra.
ČAS HOJE: od 3 ure zmerne hoje

OPIS POTI:

Izpred avtobusne postaje se peš odpravimo do gasilskega doma v Velenju, pod vznožjem Kožlja. Od tod se, po markirani planinski poti, odpravimo proti vrhu Kožlja.

Vzpetina Koželj leži na jugovzhodnem delu Šaleške doline in je mestu Velenje najbližji hrib ter priljubljena velenjska rekreacijska točka. Vsakodnevno, v vseh letnih časih, ga obišče veliko domačinov. Hrib je podolgovate oblike s tremi vrhovi. Najvišji je Koželj (590 m) s čudovitim razgledom na veličasten Velenjski grad, na Velenjsko kotlino ter na hribovja, ki jo obdajajo na severu in zahodu. Ob jasnem vremenu seže pogled do Pohorja, Uršlje gore, Pece in Smrekovca. Na vrhu kjer je več klopi in vpisna knjiga, si bomo privoščili malico.

Pot bomo nadaljevali po njegovemu grebenu v smeri vzhoda proti Obircu, mimo kapelice in Malega Kožlja (501m). Ko v Lazah pridemo na cesto, v križišču desno zavijemo v Črnovo, kjer po cesti sledimo vinskogorski poti mimo velikih nasadov jablan. Pot nato levo zavije v gozd in se preko vrha Strahovškega Pušaka (501m) čez nekaj časa zopet vrne na cesto. Sledi 1,5km hoje po cesti, kjer v ostrem levem ovinku ponovno zavijemo v gozd in se povzpnemo na Lipnik (486m). Na vrhu je žig in vpisna knjiga. Čaka nas še krajši, nekoliko strmejši spust do ceste. Cesti sledimo še dober km, mimo vrtnarije do odcepa za Dobrno, kjer nas bo ob 13h čakal avtobus.

ŽELIMO VAM VAREN KORAK IN ČUDOVITO PLANINSKO DOŽIVETJE.

Dostopnost