Select Page

AKCIJA ZBIRANJA IZRABLJENIH KARTUŠ IN TONERJEV

Naša šola sodeluje v akciji zbiranja izrabljenih kartuš in tonerjev, ki jo organizira podjetje Bitea d.o.o. Akcija poteka od 1. septembra 2009 do 1. junija 2010. V tem času se vsi sodelujoči potegujemo tudi za lepe nagrade, ki jih bodo ob zaključku akcije podelili šolam in vrtcem, ki so zbrali največ izrabljenih tonerjev in kartuš. Prva nagrada je izlet, šole od drugega do desetega mesta pa prejmejo praktične nagrade.

Kako poteka akcija?

V šoli imamo postavljene ekološke zabojnike, kjer se ti odpadki zbirajo. Ko so zabojniki polni, jih izpraznijo. Naš trud pri zbiranju pa nagradijo s tem, da zbrane odpadke odkupijo. Da bo akcija čim bolj uspešna, smo na šoli razdelili letake, ki obveščajo o zbiralni akciji ter se  obrnili tudi na lokalna podjetja, da nam pomagajo pri zbiranju.

Kako reciklirajo izrabljene kartuše in tonerje?

Zbrane tonerje in kartuše presortirajo, nato pa pregledajo in ocenijo, če so primerni za ponovno polnjenje. Če so primerni, jih najprej očistijo, zamenjajo potrebne dele in jih ponovno napolnijo s črnilom oz. barvo. Če niso primerni, pa jih razstavijo in reciklirajo posebej (plastika, železo, aluminij).

Pomembno je, da ti odpadki ne romajo v smeti ampak jih odstranimo na okolju prijazen način in jih čim več ponovno uporabimo oz. recikliramo.

Dostopnost