Select Page

Novembrska Aškerčeva lučka

Dragi Aškerci!

Ali so vam že povedali, zakaj ste na svetu? Še ne? Potem je zadnji čas, da slišite oz. preberete.

Na svetu smo, da bi bili srečni. Srečo si krojimo sami. Marsikdo jo išče v drugih, pravi, da bo srečen, če bo imel to ali to; da bo srečen, če se bodo drugi obnašali do njega tako ali tako. Ste že pomislili, da ste lahko srečni kar tako, brez pravega vzroka? Mislite, da ni možno? Poskusite, presenečeni boste. Ugotovili boste, da v bistvu imate vse; sreča je v vas, samo spustiti jo morate na plano. Dovolite ji, da zaživi!

Lahko ste srečni že samo zato, ker se zjutraj zbudite. Če se boste zbudili z nasmeškom, bo dan še lepši. Srečni ste lahko, ko slišite bitje svojega srca, ko opazujete naravo, ko opazujete druge ljudi. Lahko ste vi tisti, ki jim pokažete, kako sreča izgleda.

Samo pomislite na vse tiste ljudi, ki ne živijo v takšnih razmerah kot mi. Primanjkuje jim osnovnih življenjskih potrebščin, da ostalih materialnih dobrin niti ne omenjam. Že to, da se zjutraj zbudimo, imamo hrano v hladilniku, imamo ljudi okoli nas, ki nas imajo radi (čeprav so včasih sitni in zahtevajo od nas vsemogoče – ste pomislili, da počnejo to, ker vas imajo radi), lahko hodimo v šolo/službo; smo zdravi, lahko se premikamo, menim, da je že to velik razlog, da smo lahko srečni.

Verjetno ste že slišali za Nika Vujčića, fenomena, ki je brez rok in nog, a vendar na njegovem obrazu sije nasmeh, je srečen. Loti se marsikatere zadeve in to s srečo v srcu, ker lahko živi.

Mogoče je čas, da spoznamo, da imamo resnično vse, kar potrebujemo in da smo lahko srečni enostavno samo zato, ker smo!

Ne pozabite, na svetu ste zato, da ste srečni! In ne pozabite, v vas se skriva čudovita moč in potencial, ki komaj čakata, da prideta na plano! Verjamem v vsakega izmed vas! Ja, tudi v tebe!

Na našo srečo!

Katja Pristušek

Teden otroka – prvošolci

Prvošolci smo v tednu otroka vsak dan namenili učenju skozi igro. Prinesli smo tudi svoje igrače in se večkrat igrali na  igrišču. Obiskali smo tudi g. župana, ki nas je povabil v svojo pisarno. Preverite v Galeriji slik, kaj vse smo počeli.

Teden otroka

Skupaj se imamo lepo«, je bil letošnji slogan Tedna otroka. Tudi na naši šoli smo se tega lotili z vso resnostjo in zavzetostjo.

Učence je že zjutraj razveselila risanka na velikem platnu v avli, med odmori so se igrali z različnimi didaktičnimi igrami, sestavljali, gradili iz kock, igrali šah, kartali…

Tudi nekatere ure pouka so bile drugačne in zabavne.

Nekateri so imeli športne dneve, ostali pa so se potepali po Sloveniji. Pri uri oddelčne skupnosti so poglabljali in gradili še močnejše medsebojne odnose.

Konec tedna lahko rečemo v en glas, da smo se »meli fajn«.

Oktobrska Aškerčeva lučka

Dragi moji!

Verjamem, da vaša lista želja že visi na vidnem mestu. Ali ste že kaj obkljukali? Še ne? Nič hudega, še je čas. Boste vprašali kdaj?

Zaupati vam želim besede Dalai Lame XIV, ki pravi: «Samo en dan v letu je namenjen za odločitve in spremembe in dva dneva sta v letu, ki za to nista primerna. Danes je tisti dan, ki je primeren za spremembo in odločitev. Včeraj in jutri pa žal ne. Saj na njiju ne moremo vplivati.«

Torej, kdaj se boste lotili dela? Kdaj, če ne danes?

»Zavedajte se, da ste veliko močnejši, kot so vaši izgovori,« to je zapisal neznani avtor, a resnično drži. Samo pomislite, kaj vse ste se že lahko naučili. Nekatere stvari lažje, nekatere težje, a naučili ste se. Zakaj bi bilo tokrat drugače? Ker vam je nekdo rekel, da je težko? A, sami ste rekli, da je težko! Odlično! Potem ste pravi strokovnjaki, da lahko nekaj ocenite, kaj je težko in kaj lahko.

Predlagam vam, da pustite presojo o tem, ali je nekaj težko ali ne komu drugemu. Ste se vprašali, ali morda iščete izgovore? Možno, kajne. Vsi kdaj iščemo izgovore, a na koncu nam nič ne pomaga, delo ostane. Nihče ga ne bo opravil namesto nas.

Torej, zakaj bi čakali in bili slabe volje, zakaj bi odlašali, če pa od danes naprej vemo, da je danes tisti dan, ki je namenjen za spremembo! Gremo, AKCIJA!

Ne pozabite, na svetu ste zato, da ste srečni! In ne pozabite, v vas se skriva čudovita moč in potencial, ki komaj čakata, da prideta na plano! Verjamem v vsakega izmed vas! Ja, tudi v tebe!

Na naše spremembe!

Katja Pristušek

Sprejem prvošolcev

Včeraj smo v šolske klopi pospremili prvošolčke, ki bodo naslednjih devet let nabirali znanje na naši šoli.

Da šola ni le resna, je prisotne prepričala Pika nogavička 🤩

Dobrega počutja v šoli in veliko zanimivih odkritij jim želimo tudi mi. Galerija slik in posnetkov.