Select Page


Poskusniki smo izvedli še zadnji poskus , ki je bil za nas res pravi izziv. V šoli je namreč peklenska »gužva«. Vsak teden v maju pišemo po dva testa, učitelji sprašujejo »petsto na uro«, zunaj pa sonček  pa dežek,… in komaj dva tedna, da izvedemo poskus! Res hudo!

Ampak, saj nas poznate, mi se ne damo. Še zadnjič smo združili moči, zbrali ideje in se kot vedno zelo zabavali.

Najprej smo iz plastenk različnih velikosti izdelali preprosto skulpturo, katere delovanje smo popestrili z obarvano vodo. Ker smo praktiki, smo želeli plastenke tudi koristno uporabiti. Domislili  smo se , ob pomoči spleta  priznamo, da naredimo iz plastenk mini  visečo toplo gredo. Plastenke smo napolnili z vodo in jih dali v zamrzovalnik. Ko je voda v plastenkah zamrznila, smo v njih, s pomočjo našega gospoda hišnika, zavrtali eno večjo in dve manjši luknji. Plastenke smo nataknili eno v drugo in jih pritrdili s pokrovčki.  Napolnili smo jih z žagovino, posadili nekaj rastlinic  (baziliko, krešo, orhidejo, origano…) zalili z vodo in dobili čudovito visečo skulpturo, ki zelo lepo popestri učilnico. V zgornjo plastenko po potrebi nalivamo deževnico, ki nato pronica skozi vse plastenke in lepo vlaži hranilno podlago. Višek vode pa se zbira v čisto spodnji plastenki.  Ta naš eksperiment bomo vsekakor nadgradili in se  res resno lotili gojenja rastlin v začetku naslednjega šolskega leta.

Kot veste se pri izvajanju naših poskusov želimo tudi zabavati in ker se s tokratnim poskusom res mudi, smo se odločili, da izvedemo poskus, ki ga imamo že nekaj časa v mislih, pa ni bilo prave priložnosti za njegovo izvedbo. Seveda, coca cola in mentos bonboni!

Najprej smo izdelali nastavke za doziranje mentos bonbonov v plastenke s coca colo. Nato smo izvedli testni poskus in potem je šlo zares. Seveda smo poskus izvedli zunaj in priznamo, da smo se dobro počutili, ko so nastali čudoviti gejzirji coca cole, kot v Indiji Koromandiji.

Poskusniki
Jan, Nina,Ana, Luka, Maja, Nejc

Mentorica Sonja Zager

OŠ Antona Aškerca Velenje

Dostopnost