Select Page

klik_0047.jpg
Diabolo. Veste, kaj je to? Ali si že tudi vi mogoče  krajšate čas z njim?
Diabolo je žonglerski rekvizit v obliki peščene ure, uporabljate pa ga skupaj s palicami in vrvico.

Precej težko je z natančnostjo določiti, kdaj so ga izumili. Zgodovinarji se strinjajo, da so igrali to igro na Kitajskem (kjer se je najprej pojavila) že pred 4000 leti. V Evropo pa so ga prinesli francoski in angleški misijonarji.

Po zaslugi sodobne tehnologije, materiala ter natančnosti v izdelavi se je v osemdesetih zgodil razmah v igranju diabola.  Pojavil, kar razbohotil pa se je tudi v zadnjem času, in sicer…

Učenci osnovne šole Antona Aškerca ga obvladamo do potankosti, tako da vam lahko marsikaj zaupamo. Lahko vam celo demonstriramo igro z njim. Ravno to smo naredili v petek, 28. 3. 2009, v naši telovadnici. Predstavili so se učenci, ki znajo še kako spretno držati palčki v rokah in z vrvico neutrudno vrteti, obračati, metati diabolo.

Izmed vseh nastopajočih nismo izbirali zmagovalca, kajti le-to so bili vsi. Mladi pogumneži   so poželi ogromen aplavz, hkrati pa so dokazali svojo nadarjenost in vztrajnost pri vaji in treniranju.  

Medse smo povabili tudi Dragana Sadžaka, ki je v diabolu pravi mojster, saj se s tem ukvarja že sedem let. S svojim znanjem in spretnostjo je nas, mlade gledalce, naravnost navdušil.

Spet smo našli še eno izmed možnosti, kako kvalitetno preživeti svoj prosti čas. Če smo vas navdušili, se tudi vi preizkusite v tej igri. A naj vas opozorimo: »Vaja dela mojstra,« zato nikar prehitro ne obupajte! Galerija slik.

Mladi novinarji

Dostopnost