Select Page

V torek, 15. 1. 2019, smo z nadarjenimi učenci naše šole odšli v Ljubljano. Ogledali smo si razstavo z naslovom Body worlds vital; razstavo človeškega telesa na Gospodarskem razstavišču.

Razstavo so pripravili znanstveniki z dolgoletnimi izkušnjami na različnih področjih, in sicer anatomije, biologije  in  medicine.

Gre za mednarodno razstavo, ki je gostovala že v več kot 90 mestih po svetu.

Razstavni eksponati so pravi ljudje – odrasli in otroci, imenovani plastinati. Pridobljeni so v postopku plastinacije, s katerim preprečijo razpadanje trupla.  Za popolno plastinacijo telesa je potrebno približno 1500 ur, kar pomeni, da so si znanstveniki vzeli vredno spoštovanja veliko časa za pripravo razstave.

Kaj na razstavi resnično pritegne? Telesa so postavljena v gibanje recimo badbinton igralca, rolkarja, gasilca, košarkarja, nogometaša… Primerjajo so zdrava telesa, telesa, ki so ogrožena, in bolna telesa. Razstavljen je celo žilni sistem, možgani.

Razstava je podala odličen vpogled v človeško telo, tako da je sedaj razumevanje delovanja našega telesa, ki je resnično kompleksno, lažje. Videno je meni osebno zelo pomagalo pri učenju biologije, pri kateri smo ravno jemali snov na temo človeškega telesa.

Zelo močan vtis mi je pustila primerjava zdravih in bolnih teles, tako da sem si obljubil, da bom poskusil čim bolj zdravo živeti in s tem preprečiti bolezni.

Razstava je odlična, poda zelo dober vpogled, kakšno je naše telo pod kožo in odgovori na mnoga vprašanja, kako deluje naše telo.

Priporočam ogled vsem, če bo razstava še gostovala v Sloveniji.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tim Ramšak, 8. a

Dostopnost