Select Page
klikg_3421.jpg
Kolesarski izpit je prva resna cestna preizkušnja za učence petih razredov osnovne šole, pri katerem morajo pokazati celovito poznavanje cestno prometnih predpisov, obvladati spretnostno vožnjo na kolesarskem poligonu in seveda uspešno opraviti še praktično vožnjo s kolesom na prometnih površinah z vsemi ostalimi udeleženci v prometu.

Paziti morajo, kako se znajdejo v vseh predvidljivih in nepredvidljivih prometnih situacijah, tako da so varni sami in ostali udeleženci.

To pa še zdaleč ni mačji kašelj. Taki so bili seveda občutki naših petošolcev na sončno sredo, 10. junija 2009 podobni tistim, ki jih poimenujemo z besedo trema.

Žan Brinovšek 5.a: Malce imam treme, a upam, da bom opravil. Želim si opraviti izpit, da se bom lahko varno vozil.

Nejc Sevčnikar: 5.a: Malo me je strah, ker ne vem, kakšna bo situacija na cesti. Upam, da bom uspešen.

Klemen Vogler 5.a: Strah me je, da ne bom naredil napake. Trudil se bom, da bom upošteval vsa pravila.

Maja Bizjak 5.a: Imam mešane občutke, upam, da bom uspešna.

Kaja Pirmanšek-Uršič 5.a: Za današnji dan sem se pripravljala v šoli, dvakrat sva progo prevozili tudi z mamico, zato upam, da bom uspešna.

Domen Oštir 5.b: Moji občutki so mešani, upam, da bo vse v redu v križišču.

David Svečko 5.b: Počutim se krasno, saj sem vadil in mislim, da se znam varno peljati.

Sandra Glavaš 5.b: Mislim, da bom uspešna. Dovolj sem vadila, najprej v šoli, potem še z odraslimi prijatelji.

Urša Erjavec 5.c: Vadila sem vožnjo po cesti s starši in mislim, da upoštevam prometne predpise.

Janja Skarlovnik 5.c: Malo me je strah, da ne bom naredila kakšne napake. Skupaj s starši sem vozila po progi, za katero smo izvedeli v šoli.

Tea Zaverla 5.c: Sem pripravljena, a imam dvome, ker ne vem kakšen bo promet.

Marko Sladič 5.c: upam, da mi bo danes šlo bolje kot na preizkušnji, saj sem vadil. Upošteval bom prometne predpise, ki smo se jih naučili pri teoriji v šoli.

Da pa je bilo za varnost bodočih samostojnih kolesarjev poskrbljeno, so nam na pomoč priskočili člani ZŠAM, učitelji avtošole Relax iz Velenja in policisti s Policijske postaje Velenje.

»Naša zadolžitev danes je predvsem v tem, da poskrbimo za varnost otrok-bodočih kolesarjev in z našo navzočnostjo v opozorilnih jopičih opozarjamo ostale udeležence v prometu, kaj se dogaja na cesti. Ker opažamo, da imajo otroci precejšnjo tremo, jih tudi med vožnjo spodbujamo, saj stojimo na vseh pomembnih točkah na progi in jih ob morebitnih zagatah tudi usmerimo z nasveti;« je povedal Bego Okanović, iz avtošole Relax iz Velenja. Vesel sem, da se kolesarski izpit opravlja na terenu in ne v mestnem parku, saj se le tako učenci naučijo pravilnega vključevanja v promet.«

Jože Pečečnik iz ZŠAM še dodaja: »Naša naloga je, da nadziramo promet,predvsem pa da ščitimo otroke, ki opravljajo kolesarski izpit. Všeč mi je, da so poslani na cesto, da doživijo promet, takšen kot je in v takšnem kot bodo sodelovali v prihodnosti«

Bodoče kolesarje je spremljal tudi policist Janez Pravdič s sodelavci iz Policijske postaje Velenje. Seznanjal jih je s pomembnostjo kolesarskega izpita in s tem na varno udejstvovanje v prometu, ter s pomembnostjo uporabe kolesarske čelade.

»Policisti bodo tudi v času počitnic kontrolirali uporabo kolesarske čelade, opremo koles in seveda kolesarski izpit,« je še dodal policist Pravdič.

Po končani vožnji so imeli učenci in učenke mešane občutke o pravilnosti svoje vožnje.

Ob razglasitvi so se vsem zaiskrile oči, saj so vsi uspešno opravili »prometni krst«.

Kolesarski izpit so sklenili z besedami:

Leticia Aškerc 5.c: Na glavi bom nosila čelado, da se ne bi hudo poškodovala, pri sebi bom imela kolesarsko izkaznico in upoštevala prometne predpise.

Monika Sušec 5.c: Upoštevala bom prometne predpise, nosila čelado zaradi svoje varnosti.

Pa srečno vožnjo! Galerija slik.

Razredničarke 5. razredov in mentor kolesarskega krožka Franc Varšnik

Dostopnost