Select Page

klikAM_1041

V petek, 5.2.2016, smo  v POŠ Pesje izvedli kulturni dan. Obiskali so nas študentje Akademske folklorne skupine Maribor. V vseh razredih so potekale delavnice. Učenci in učenke  so se naučili dva ljudska plesa in si izdelali klobuček iz blaga. Vsi so se naučili polko. Drugi ples, ki so ga predstavili v telovadnici šole pa je bil od razreda do razreda drugačen. Prvošolci so se predstavili s plesom gospod in gospa, drugošolci pa z plesom zibenšrit, ki je tudi eden najbolj razširjenih ljudskih plesov na Slovenskem.  Učenke in učenci tretjega in četrtega razreda pa so zaplesali špicpolko, šegav ples z značilnimi figurami žuganja, ploski in potrki v najrazličnejših variantah.

Na otroškem igrišču pred vrtcem Jakec pa so nas pričakali kurenti. Oblečeni so v ovčjo kožo, okrog pasu  imajo pripete zvonce, na glavi imajo masko, na nogah pa gamaše.  Po izročilu s poskakovanjem in z glasnim zvonjenjem iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kličejo pomlad ter dobro letino. Zraven njih hodi vrag.

Hvala študentom za čudovito predstavitev ljudskih plesov. Hvala tudi  kurentom, saj so se znali  predstaviti na prijeten način, da se jih otroci ne bodo več bali.

Več si lahko pogledate v Galeriji slik in videoposnetku.

Učiteljica Vesna Hudej

Dostopnost