Select Page

IMG 02372

V petek, 3. februarja, je v počastitev slovenskega kulturnega praznika v dvorani Kulturnega doma že 3. leto zapored  zazvenela pesem zborov vseh, ki nas povezuje Mavrica prijateljstva.

Nastopili smo: otroški pevski zbori Vrtca Velenje, enot Vrtiljak, Najdihojca in Jakec, OPZ CVIU, OPZ in MPZ  naše šole in podružnične šole Pesje, ŽePZ Vrtca Velenje, Pevska skupina Univerze za III. življenjsko obdobje, MoPZ Društva upokojencev in Kraguljčki, pevska skupina iz Doma za varstvo odraslih. Galerija slik

Kultura ima mnogo obrazov, mnogo vsebin. Je pesem, beseda, podoba, je vse, kar nastane kot žlahten sad človeškega uma, srca in ustvarjalnosti. Kultura so tudi odnosi, so tudi čustva, ki prepletajo množico posameznikov,  z vsem, kar so, v skupino, skupnost, narod. Vsak med nami je svoje vesolje, je zapisal pesnik Tone Pavček. Ta večer so se mnoga vesolja, majhna in velika, mlada in v letih dozorevanja, združila v svetlobo, ki je ogrela ne le gledalce, ampak tudi same nastopajoče.

Vsaka generacija ima svoje pesmi, vsaka generacija jih drugače čuti in drugače poje, a prav skupno ustvarjanje in sodoživljanje vsako leto znova iz teh različnosti poveže in splete posebno doživetje, ki z ganljivo toplino in lepoto prevzame, navduši, obogati ter dokazuje, da lahko medgeneracijsko sožitje zlahka zaživi in rodi dragocene sadove.

Letošnja prireditev je bila posvečena spominu na Toneta Pavčka, pesnika, ki je znal tako tenkočutno v pesmi ujeti čutenje vseh generacij, od radožive igrivosti otroka, prek prvih iskanj majhnega dečka, razburkanih razdvojenosti odraščanja, umirjenega vsakdana odraslosti do žlahtnega sprejemanja, ko se življenja krog umiri v upočasnitvi. 

Njegovi verzi, s katerimi so recitatorji plepletli pesmi zborov, so  bili še ena pesem, ki je budila in stopnjevala občutenje do čustev polnega zaključnega dela, ko je marsikdo v dvorani zapel skupaj z zbori na odru ali pa vsaj po navdušenem aplavzu odšel domov bogatejši za eno lepo doživetje.

Na topli blazini pravljice
spi mala bela vila…
…Ona je pesem sama,
ona vas štuporamo odnese čez holadri,
v svet, ki ga ni …

Čez holadri v svet otroške domišljije so nas s prisrčno igrivostjo in razigranostjo svoje pesmi popeljali najmlajši pevci otroških pevskih zborov:

IMG 0180

OPZ Vrtca Velenje, enote Najdihojca

IMG 0186

OPZ Vrtca Velenje, enote Vrtiljak – Murenčki

IMG 0195

združeni OPZ Vrtca Velenje, enote Jakec in podružnične šole Pesje

IMG 0262

OPZ OŠ Antona Aškerca

IMG 0209

in OPZ Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje.

Razigrani toni otroštva so se prelili v lirično poetičnost  v pesmih, ki so jih zapele pevke ŽePZ Vrtca Velenje 

IMG 0217

in Pevska skupina Univerze za III. življenjsko obdobje (z odličnim mladim pevcem Vidom, ki je navdušil poslušalce).

IMG 0219


Moško odrezavi, dinamični ritmi pesmi MoPZ Društva upokojencev so razgibali poslušalce.

IMG 0247

Ubrano petje Kraguljčkov, pevske skupine iz Doma za varstvo odraslih pa je bilo kot vedno posebej ganljivo.

IMG 0255

Na v  pesmi Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi zastavljenemu vprašanju združenega MoPZ Društva upokojencev in Kraguljčkov, so z jasnimi glasovi odgovorili mladi pevci:

Vaš bo vnuk še pel slovenske pesmi,
zavedal se bo svojih korenin.
Ponosen bo kot babica in dedek,
na srečne dni ostal bo lep spomin.

Svoj odgovor pa so še dopolnili s skupno pesmijo Rastejo trave in misli, ki je spet otroško razgibana obljubljala nove začetke in  nove poti.

Vse posnetke najdete v naši Video galeriji.

Dostopnost