Select Page

V tednu od 13. do 16. maja 2024 smo na naši šoli gostili 6 učenk in učencev z dvema učiteljicama iz Torrenta pri Valenciji iz Španije, ter 3 učenke in 3 učitelje iz okolice Brage na Portugalskem. K nam so prišli v sklopu njihovih Erasmus+ projektov na skupinsko mobilnost učencev, Portugalci pa tudi na job-shadowing mobilnost.

Po spoznavanju z našimi učitelji in vodstvom šole smo imeli za njih krajši program z glasbenimi, plesnimi in pevskimi točkami, kar jim je bilo zelo všeč.  Prav tako smo jim razkazali in predstavili šolo ter se z njimi pogovarjali o našem vsakdanu in o naši šoli, npr. o Aškerčevih talentih ali različnih proslavah. Potem so Portugalci in Španci imeli svoje krajše predstavitve o svojih državah ter šolah, katere so pripravili sami. Po toplem kosilu na šoli so se odpravili na orientacijski sprehod po Velenju. Ogled so vodili osmošolci, ki so bili na mobilnosti v Španiji, in devetošolca, ki sva pripravila predstavitvi obeh držav, ki sta se vrteli na ekranu v avli šole.

Obiskali so pouk pri različnih predmetih in opazovali ter sodelovali pri izpeljavi učnih ur. Bili so npr. pri uri športne, pri matematiki, angleščini, kemiji v 7., 8. in 9. razredu. Gospa Zager je za njih pripravila prav posebne kemijske delavnice, kjer so eksperimentirali z različnimi kemijskimi elementi in se pri tem tudi zabavali. Naslednji dan so pri gospe Pinter izvedli kuharsko delavnico, ko so si sami skuhali tradicionalno slovensko kosilo s sladico (jabolčni štrudl 😊) in ga tudi pojedli.

Pripravili smo jim tudi presenečenje in jih peljali v Vzorčno mesto, kjer so jim predstavili tamkajšnje aktivnosti. Uspelo jim je pobegniti iz sobe pobega, preizkusili pa so tudi svoje spretnosti v virtualni resničnosti. Obiskali so še muzej premogovništva, Velenjski grad, Visto, velenjsko plažo in se sprehodili okoli Škalskega jezera.

Poskrbeli smo za skromna darila in certifikate oziroma potrdila o njihovi udeležbi ter se z njimi družili tudi v popoldanskih urah.

Upamo, da so se pri nas imeli lepo, da so se počutili lepo sprejete, da so dobili kakšno novo idejo in da bomo stike ohranili še naprej. Galerija slik.

Dalila in Shkodran, 9. r

Dostopnost