Select Page

klikSC09678
Prejšnji teden, od 14.3.2011 do 18.3.2011, smo  se prelevili v razredne  vremenoslovce. To pa ni nič kaj lahka naloga, saj  je za pravilno napoved vremena potrebno ne samo opazovati nebo, ampak tudi prepoznati in si pravilno razložiti spremenjeno vedenje živali in gibanje rastlin.

Pri napovedih vremena smo uporabljali vremenske znake, ki jih poznamo že iz 1. razreda. Zelo so podobni znakom vremenske napovedi iz televizije in časopisov, zato smo že lažje spremljali vremenske napovedi iz medijev. Čez teden se je skupaj z vremenom spreminjalo tudi naše počutje, kar nas je napeljalo še na eno ugotovitev: da se tudi mi  odzivamo na vreme, ne le živali in rastline.   Prav tako se nismo mogli zediniti, katero vreme, temperatura in vremenski pojav je vsem najljubši, ker imamo tudi tu različne okuse.

Že od nekdaj se sprašujemo, zakaj imamo mi otroci sneg raje kot odrasli in kako nastane tako čudovita mavrica. V pogovoru z učiteljico smo ugotovili, da  se lahko mi otroci  na snegu več igramo in zabavo, medtem ko odrasli tega ne počno več ali pa  bolj poredko. Za njih sneg pomeni dodatno delo in  skrbi ali  bodo zaradi snega in ledu  na cesti bolj v nevarnosti.  Mavrica pa ni novo nebo različnih barv, ampak nastane, kadar žarki padajo skozi dežne kapljice in se pri tem ukrivijo. Naše oko pa to lahko zazna v obliki čudovitih barv v loku.

Redko kdo ostaja v sončnem vremenu v zaprtih prostorih. Takrat se tudi veliko športno udejstvujemo. Pri določenih športih pa za gibanje potrebujemo tudi veter; npr. deskanje na vodi, polet z zmajem, jadralnim letalom ipd. Premočno sonce ali veter pa nam lahko tudi škodujeta.  Spomnili smo se že, kako nas je, kadar smo bili res dolgo na močnem soncu   bolela glava  ali pa se nam je vrtelo, kožo pa nas je pekla in se pordečila.  Pri močnem vetru pa nas je hitreje zazeblo in smo se težje premikali naprej. Vse to lahko preprečimo z dobrimi oblačili in pokrivali, ki nas zaščitijo,  pomembno pa je, da spijemo dovolj vode v bolj vročih in soparnih dneh.

Veter  ima tudi čudovito nalogo, da prenaša semena, prah in vpliva na to, kako se bodo gibali in združevali  oblaki.  Izdelali smo si vetrnice, da bomo tudi doma z balkona lahko opazovali, kako močno piha veter in kakšno vreme prinaša. Galerija slik.

Učiteljica Vesna Hudej

Dostopnost