Select Page

klik08046.jpg

Učitelj Franc Varšnik me je povabil, da skupaj s še dvema sošolcema Domnom in Špelo obiščemo policijsko postajo Velenje. Jaz osebno sem bil zelo vesel povabila, saj me delo policistov zelo zanima. V ponedeljek smo se odpravili na obisk policijske postaje, kjer nas je sprejel zelo prijazen policist Janez Pravdič.

Ob sprejemu nam je razdelil kape in majice z napisom OTROK POLICIST. Darila smo bili zelo veseli in smo se takoj preoblekli. Najprej nam je opisal delo policistov kriminalistov, ki jih je zelo težko prepoznati saj niso uniformirani. Kriminalisti rešujejo kriminalna dejanja, ki jih povzročajo kriminalci. Potem nam je predstavil prometne policiste, ki nadzorujejo stanje prometa na prometnih površinah in obravnavajo ter kaznujejo kršitelje cestno prometnih predpisov.

Nato nas je odpeljal v prostore policijske postaje, kamor nezaposleni nimajo vstopa. Za vhodnimi vrati je pisarna kjer je zaposlen dežurni policist. Ta sprejema prijave prometnih in drugih nesreč in kriminalnih dejanj ter sprejema tudi anonimne in druge telefonske klice. Obvešča policijske patrulje o kraju nesreče. Pokazal nam je tudi pisarne, ki jih policisti uporabljajo pri zaslišanju osumljencev kaznivih dejanj in pisarne,ki jih policisti potrebujejo za pisanje in sestavljanje poročil o opravljenem delu. Nato nas je odpeljal v kletne prostore, kjer se nahajata dva prostora, tako imenovana bunkerja za pridržanje vinjenih oseb in oseb, ki kršijo javni red in mir ter povzročajo težja kriminalna dejanja.

Po ogledu policijske postaje smo se priključili policistom prometne patrulje,kjer smo spoznali njihovo delo. Dovolili so nam tudi preizkusiti merjenje hitrosti z laserskim merilnikom in nam vsakemu posebej opravili alkotest. Tega smo seveda vsi uspešno opravili. S tem  se je dan Otrok policist tudi iztekel. Bili smo zelo navdušeni. Galerija slik.

Aleš Brunšek, 6.a

Dostopnost