Select Page

Te dni se marsikdo sprašuje o življenju Franceta Prešerna, poeta, intelektualca in domoljuba. In prav je tako! Saj je prav on zaslužen, da se je slovenščina lahko postavila ob bok ostalim evropskim jezikom.

Tudi šestošolci smo z zanimanjem poslušali o njegovem osebnem in profesionalnem življenju. Poleg tega smo se spraševali, kaj bi mu povedali, če bi ga srečali nekje na ulici.

Zato smo se odločili, da pišemo spoštovanemu pesniku. Nastala so zanimiva, zabavna, predvsem pa vedoželjna pisma.

Dragi France Prešern

Zanima nas, kako je bilo živeti pred 200 leti?
Ali ste imeli pitno vodo?
Zakaj ste se odločili postati pesnik?
Kako so se na to odzvali vaši starši?
Vaše pesmi radi beremo vsi otroci, odrasli in mladostniki.
Zelo smo veseli, da ste vi pesnik, ki je napisal slovensko himno.
Zelo smo ponosni na vas in radi beremo vaše pesmi.
Navdihnili ste že veliko pesnikov. Ste ponosni na to?
Naj vam povemo še, da se vas vsako leto 8. februarja spominja cela Slovenija.

Lepo vas pozdravljamo učenci 6. razreda.


Dragi gospod Prešeren

Vemo, da ste bili zelo posloven in zelo tih človek. Nismo prepričani, če veste, ampak točno tista pesem, ki je niste marali, je zdaj postala narodna himna Slovenije.

Vi ste v Sloveniji zelo popularni, še posebej vas  imajo »RADI« dijaki. Nismo čisto prepričani, zakaj niste imeli radi Zdravljice, ker če nas vprašate, je lepa pesem. No, naš razlog zakaj vam pišem pismo, ker imamo malo problemov z zgodovino, ampak vemo pa, da ste živeli v 19. stoletju. No, prosim, če nam odpišete, kaj ste največ počeli takrat.

Slovenija vas ljubi in sovraži, aja pozabili smo vam povedati, da imate svoj kip v centru Ljubljane.

Lepe pozdrave od Filipa, Erlana, Luka in Ažbeta.
Velenje, 3. 2. 2021


Pozdravljeni, g. Prešeren!

To pismo Vam pišemo, da Vam povemo, kako je kaj v sedanjosti.

Vaša dela so bila in so še zelo znana in tudi pohvaljena. Nastala je tudi ena najvišjih nagrad v Sloveniji, ki se imenuje Prešernova nagrada. Del vaše Zdravljice je postala himna Slovenije. Nastal je tudi Vaš praznik, ki ga praznujemo 8. februarja. Znana pa so tudi dela: npr. ena najbolj znanih je Povodni mož. Vsako leto v šoli za praznik povemo vašo zgodbo življenja in tudi naredimo proslavo vam v čast. Sedaj ste znani tudi po tem, da so vas otroci imeli radi zaradi Prešernovih fig. Slovenija je postala zelo uspešna v športih npr. imamo svetovno prvakinjo v smuku Ilko Štuhec, svetovnega prvaka v kolesarjenju Primoža Rogliča … Znameniti ste po kipu, ki je sredi ljubljanskega trga in zanimivo je tudi, da ravno gledate v Primičevo Julijo. Odvetništvo v teh časih ni ravno najbolj stabilno in politika tudi ne. Sedaj se je sodobna tehnologija zelo razvila, nastali so telefoni. Vi bi si jih lahko predstavljali kot malo pravokotno škatlico. Kmalu bo tudi koncert, kjer bodo izvajali vaše in Kreslinove pesmi. Ta koncert si bo ogledalo veliko ljudi.

Lep pozdrav
Teodor Torbica
Velenje, 3. 2. 2021


Pozdravljeni, gospod France Prešeren!

Ne vem, ali ste vedeli, da je vaša pesem Zdravljica postala slovenska himna. Ampak vam povemo, da smo zelo ponosni ter počaščeni, da je prav Zdravljica naša himna.

Vsakič, ko zagledamo ali jemo fige, se spominjamo na vas.

Vsako leto 8. februarja praznujemo praznik, ki je namenjen vam. Vsak slovenski državljan izobesi slovensko zastavo in tudi šolarji se potrudijo narediti izdelek v spomin na vas.

Lepe pozdrave vam pošiljamo učenke iz 6. c


Spoštovani gospod Prešeren, lep pozdrav.

V ponedeljek, 8. 2., bo vaš praznik, ki ga vsi Slovenci praznujemo doma.

Po naših domovih bo na ta dan odmevala vaša himna, Zdravljica. Pripravili bomo suhe fige in si ogledovali vaš portret. Ko bomo na televiziji ali na radiu slišali Zdravljico, bomo vstali in položili roko na srce. Ta praznik je namenjen vam, saj ste za Slovenijo naredili veliko in ji pomagali postati prepoznavna država.

Zelo vas spoštujemo in se vam zahvaljujemo za vse, kar ste storili za naš narod.

Lep pozdrav         
prebivalke Velenja: Maša, Iva, Dalila, Maida


Pozdravljeni, spoštovani gospod Prešeren,

lepo vas pozdravljamo. Smo učenci OŠ Antona Aškerca iz Velenja in radi bi vam povedali, da veliko vemo o vas.

Vemo, da ste se rodili 3. decembra 1800 v Vrbi in umrli 8. februarja 1849. A veste, gospod Prešeren, na ta datum praznujemo Prešernov dan. Popolnoma jasno nam je, da ste bili pesnik, odvetnik, pisatelj, pravnik in da ste se najbolj nagibali k romantiki. Znano nam je tudi, da je bilo vaši mami ime Mina, očetu pa Šimen. Lahko ste zelo ponosni nase, saj ste napisali slovensko himno. In še danes vas imenujemo gospod Fig, saj ste vedno v svojem žepu nosili fige za otroke.

Iz 21. stoletja vam spoštljive pozdrave pošiljamo učenci 6. c razreda

Domen, Kristijan in Klemen.
Velenje, 3. 2. 2021


Dragi France!

Pišemo Vam, da vam povemo o potresih v Sloveniji. Potresi so se začeli leta 2020. Prvi potres je bil v Zagrebu. Bil je zelo močan, imel je jakost 6,3; zato smo ga čutili do Slovenije. V Zagrebu je bil tako močan, da je rušil stavbe, v Sloveniji pa se je samo malo treslo. Prvi potres, se pravi v Zagrebu, je bil tako močan, da je zaradi tega prišlo do več kot 40 popotresnih sunkov. Lahko bi jih bilo tudi več kot 200. Potresi so bili decembra pred novim letom in pred božičem. V Zagrebu novo leto in božič nista bila ravno srečna in vesela, ljudje so bili v strahu. Bilo je tudi nekaj mrtvih, seveda v Zagrebu in ne v Sloveniji.

Ker so bili ljudje v veliki stiski, jim je Slovenija priskočila na pomoč.

Lep pozdrav
Ota, Sara, Asija, Ajla
Velenje, 3. 2. 2021


Spoštovani g. Prešeren,

po vaši smrti ste postali zelo znani po Sloveniji.

V Sloveniji ste postali tako znani, da so vam postavili veliko kipov in spomenikov.

Vašo rojstno hišo so spremenili v muzej. Po vas so poimenovali dve največji slovenski nagradi (Prešernova nagrada, nagrada Prešernovega sklada). Današnje dni v 21. stoletju se v vseh osnovnih šolah učijo o vas. Dobili ste celo vaš praznik. Vaša 7. kitica Zdravljice je postala slovenska himna.

Zelo se vam zahvaljujemo za vaše lepe pesmi in posebej še za Zdravljico.

Lep pozdrav
Matevž Mesarec
Velenje, 3. 2. 2021


Spoštovani g. Prešeren,

pošiljamo vam lepe pozdrave.

Želimo vam povedati, da je Zdravljica zelo lepa himna in zato smo Slovenci lahko ponosni nanjo. V torek smo dobili nalogo, da vas narišemo ter v ozadju napišemo Zdravljico. O vas bomo napisali tudi novinarsko poročilo o proslavi, ki bo tokrat potekala v družinskem krogu. Izobesili bomo slovensko zastavo, poslušali himno, brali vaše pesmi ter jedli fige, ki smo jih poimenovali Prešernove fige.

Občudujemo vas in vaš kip v Ljubljani z vašo prelepo Julijo. Naša najljubša pesnitev, ki ste jo napisali, je Podvodni mož.

Lep pozdrav vam pošiljajo punce iz 6. skupine


Spoštovani France Prešeren,

ali danes še deliš fige?

Vaša pesem Zdravljica je v Sloveniji postala himna. Tudi osamosvojili smo se! Veseli smo, da imamo toplovod. S hitrimi avti se lahko peljemo na morje. To zimo je tako močno snežilo, da je zasnežilo toplovod. Veseli smo, da imamo čisto in pitno vodo ter veliko prijateljev. Kaj pa vi? Ali ste imeli prijatelje? Upamo, da ste jih imeli, ker ste bili zelo dober človek!

Gospod Prešeren, ali ste tudi vi hodil šolo? Veš, nam gre kar dobro.

S spoštovanjem vam pošiljamo lepe pozdrave.

Dostopnost