Select Page

posvojimozemljo

Z učenci v oddelkih podaljšanega bivanja smo v okviru eko šole v letošnjem šolskem letu posvojili košček zemlje ob reki Paki, ga redno mesečno obiskovali, raziskovali in skrbeli zanj celo šolsko leto.

Imamo srečo, da je ta košček zemlje v neposredni bližini naše šole, zato smo lahko dogajanje in spremembe okoli njega spremljali ves čas, tudi skozi okno ob slabem vremenu, na poti v šolo in iz šole. Svoja opažanja smo pridno zapisovali v dnevnik. Tako so se mladi naravoslovci učili meriti temperaturo vode, ph vode, hitrost vodnega toka, opazovati globino in barvo vode. Opazovali smo okolico, iskali rastline in živali ter bili pozorni na vsako spremembo v naravi. Zgroženi smo bili ob smeteh, ki smo jih našli na poti in v vodi, zato smo jih pobirali, kjer smo lahko in tako skrbeli za čist in urejen košček posvojene zemlje. Opazili smo tudi veliko pasjih iztrebkov in cigaretnih ogorkov.

Slika narave se je z letnimi časi spreminjala. Z opazovanjem  smo začeli  jeseni, ko  je bil naš košček zemlje pisan in postlan z listi, nadaljevali v zimskih mesecih, ko je spala in bila pokrita z belo oddejo, ter v prvih pomladnih mesecih, ko se je narava začela prebujati, zeleneti in živeti.

Ugotovila sem, da so otroci željni takega raziskovanja, sprehodov in opazovanja narave, saj so bili vsi navdušeni, uživali so, bili vedno pripravljeni za delo, predvsem pa takoj prevzeli odgovornost in skrb za ta košček zemlje s širšo okolico.

Vsi se želimo sprehajati ob čisti reki Paki, videti ob njej čim več živali in rastlin ter čim manj smeti in pasjiih iztrebkov, zato učenci opozarjajo:

Ana: Smeti odvrzite v koše za smeti in ne v naravo.

Pia: Počistite za svojimi domačimi ljubljenčki. Galerija slik.

 

Nataša Pšeničnik

Dostopnost