Select Page

Ob največjem slovenskem kulturnem prazniku se z učenci pri pouku preselimo v obdobje Prešernovega življenja, recitiramo Lipico in beremo Povodnega moža. Razmišljamo, kaj vse nam je France s svojimi pesmimi zapustil in želel sporočiti. Tokrat smo si predstavljali, kako bi bilo, če bi ga danes srečali na ulici. Kaj bi ga vprašali, kaj bi mu povedali, kaj bi mu pokazali in kam bi ga povabili. Skušali pa smo tudi ugotoviti, kje domuje njegov povodni mož s svojo Urško, kaj počneta in kako živita.

Preberite nekaj naših razmišljanj in uživajte v pogledu na plesišče, kjer se še vedno vrtita povodni mož in prelepa Urška.

Povodni mož je Urško ugrabil in jo odpeljal v svoje morsko kraljestvo, kjer se je Urška zaljubila v povodnega moža in on v njo. Ampak Urška pod vodo ni mogla dihati. Povodni mož jo je poljubil in nato se je spremenila v podvodno dekle.

 Čez dve leti sta imela poroko. Minili sta še dve leti in povodni mož je našel novo dekle, Primicovo Julijo. Zaljubil se je. Nekega dne je Julija padla v vodo in se utapljala. Tudi njo je poljubil in jo spremenil v morsko dekle. Zapustil je Urško in se poročil z Julijo. Urška je postala žalostna. Julija pa je rodila štiri deklice, Katjo, Klaro, Ano in Tijo. Urška je nato spoznala Franceta Prešerna in imela sta poroko. Rodila je dve deklici, Saro in Manco. Nazadnje so vse hčerke postale lepe mlade dame.
Alekseja Rudonić

Globoko v reki je velika školjka. Tam sta povodni mož in Urška. Imata 8 otrok in sta poročena. Sta tudi srečna. Povodni mož je Prešeren in še vedno piše pesmi. Ampak je sedaj malo drugače, ker pesmi igra voda.
Vito Lemež

V reki Ljubljanici živita povodni mož in Urška. Ponekod pravijo, da sta še živa, ponekod pa da ne. Imata sedem otrok in skupni vodni grad. A do njega nihče razen njiju ne more priti. Sedaj pa povodni mož piše pesmi za Urško.
Sonja Jugović

Povodni mož in Urška sta si naredila skupni grad globoko v Ljubljanici. Bila sta si tako všeč, da sta se poročila. Urška je rodila devet otrok. Ponosna sta nase in na otroke. Srečni so.
Maruša Drev

Po plesu je povodni mož vrgel Urško v vodo in nato še sebe. Odpeljal jo je v svojo stekleno kroglo. Nato sta se poročila in živela sama do konca življenja.
Nace Bedenik

Urška in povodni mož sta se poročila. Imela sta 11 otrok v svojem kraljestvu, ki je bilo iz zlata.
Ela Povše

Povodni mož ima hišo v globinah vode. Živi z Urško in imata pet otrok. Srečna sta. On v svoji sobi piše pesmi, Urška pa takrat kuha kosilo.
Naida Mujić

France Prešeren in Primicova Julija živita v morju kot povodni mož in Urška. Doma sta v veliki školjki in imata sedem otrok.
Asja Kovačić

Prešeren in Urška živita v lepi bogati hiši v vodi in imata sedem otrok. Srečna sta.
Lara Cigler

France Prešeren še vedno deli suhe fige. Meni je napisal pesem, ki mi je zelo všeč. Pesem je o mojem violončelu in poskušala sem jo že zaigrati. Pesem mi je napisal zato, ker me je videl in slišal kako lepo igram na svoje glasbilo.
Sara Ćutuk

Če bi srečal Franceta, bi ga povabil na sladoled. Sam bi si naročil čokoladnega, Prešeren pa bi jedel jagodnega.
Aldin Smajlović

Franceta Prešerna bi želel vprašati, kje sedaj živi, če se je poročil in če ima še kaj otrok. Povedal bi mu, da ga imam rad.
Benjamin Gutaj


Če bi Franceta Prešerna srečal na ulici, bi ga prosil za kakšno figo. Ponudil bi mi jo. Nato bi ga povabil na nogometno tekmo, saj rad igram nogomet. Nazadnje bi ga prosil, če lahko napiše pesem o nogometu.

Lukas Bušković

Dostopnost