Select Page

klikG 1204

Na natečaj za Roševe dneve 2015, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev 8. in 9. razredov osnovnih šol, se je letos prijavilo 52 mladih literatov iz vse Slovenije.

Strokovna komisija, ki jo sestavljata Nina Kokelj, sodobna slovenska (mladinska) pisateljica, publicistka in performerka, ter Matej Krajnc, slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec, glasbenik in publicist, je izmed vseh poslanih prispevkov izbrala 5 najboljših.

Izbrani avtorji so sodelovali na enodnevni literarni delavnici z naslovom Pero in kitara,  vodil pa jo je Matej Krajnc.

Med petimi najboljšimi oziroma zlato priznanje je dobila naša Maja Strmčnik, ki se je predstavila s poezijo.

Ob tej priložnosti je bil izdan tudi zbornik, ki je povzel naslov po Majini pesmi, in sicer Ptice smo na mogočnem konju.

Na zaključni prireditvi, ki se je odvijala v Glasbeni šoli Celje,  sta bili dve njeni pesmi  interpretirani na odru osrednje dvorane. Poglejte si posnetek.

Za konec naj še citiram mnenje strokovne žirije:

»S pesmimi Maje Strmčnik se pred nami pojavi letošnji najmočnejši mladi pesniški glas. Pesmima Linija in Sol ni česa bistvenega očitati, obe sta suvereni, napisani v prostem verzu, obe v protestnem duhu, z jasno izraženo uporniško linijo in spretno uporabo (pesniških) sredstev, ki pripeljejo do prepričljivosti takšnega govora. V pesmih Maje Strmčnik je odsotna kakršna koli sled razčustvovanosti, med prispelimi pesmimi ni zaznati prevladujočih klasičnih ljubezenskih besedil, temveč gre za razgaljanje sveta (in družbe), ki posamezniku (ali skupinam posameznikov) ne prizanaša, posledično pa tudi posameznik ne sme prizanašati njemu. Subjekt je ranljiv, prizadet, a zna to prikazati kot prednost. Med navedenima pesmima je Linija krajša, morda zato tudi navidez bolj neposredno udarna, Sol pa nekoliko daljša, a s krajšimi verzi. Uporaba nekaterih že “rabljenih” besed, denimo “srce”, je kontekstualno utemeljena. Mlada poezija, ki ji bo v prihodnje veljalo slediti.«

Galerija slik.

Maja, iskrene čestitke.

Mentorica Martina Hribernik

Dostopnost