Select Page

Risanje z usti.

Na našo šolo sta prišla dva ohromljena človeka, ki rišeta z nogami in ustami.
Danes si bomo pogledali, kako riše z usti.IMG_0710pp

Gospod uporablja ustne mišice in jezik za miganje čopiča…

Tema letošnjega otroškega parlamenta je Stereotipi, rasizem in diskriminacija. Ravno to je bil vzrok, da je mentorica le-tega, ga. Jelka Velički, obogatila naš dopoldan z dogodkom, ki ga zlepa ne bomo pozabili.

Tema letošnjega otroškega parlamenta je Stereotipi, rasizem in diskriminacija. Ravno to je bil vzrok, da je mentorica le-tega, ga. Jelka Velički, obogatila naš dopoldan z dogodkom, ki ga zlepa ne bomo pozabili. Učenci od 6. do 9. razreda smo se 19. oktobra zbrali v avli šole in med nami pozdravili dva izjemna človeka, in sicer Benjamina Žnidaršiča in Vojka Gašperuta – Gašperja.

Benjamin Žnidaršič je slikar tetraplegik, pisatelj in pesnik. Pri padcu s češnje si je poškodoval hrbtenico in postal tetraplegik. Najprej se je ukvarjal s pisanjem poezije in izdal tri pesniške zbirke: Ritem srca, Zlate perutnice, Most na drugi breg in knjigo Govorica življenja.

V zadnjih letih se je povsem predal slikanju. Slika z nogami ali s čopičem v ustih.

Vojko Gašperut – Gašper je slikar tetraplegik in slika z usti. Pri skoku v morje si je poškodoval hrbtenico. Leta 1971 se je vključil v slikarski tečaj, ki ga je vodil akademski slikar Janez Matelič. Nato se je še več let izpopolnjeval pri drugih slikarjih.

Naša gosta sta najprej predstavila film, kjer je bilo prikazano življenje in delo štirih ljudi. Mi, mladi novinarji, in vsi naši sošolci smo z občudovanjem in hkrati nejevero občudovali vztrajnost in pogum. Spraševali smo se, kje so dobili toliko volje, samodiscipline in energije.

Začutili smo toploto in prijaznost do sočloveka, ko sta nam kasneje odgovarjala na zastavljena vprašanja.

Posebno doživetje pa je bilo, ko smo poskušali risati z usti. Nekateri sprva niso hoteli, drugi so včasih poskušali malo pogoljufati in so si poskušali pomagati kar z roko. A na koncu smo vsi ugotovili, da je to še kako zahtevno, za nas skoraj nemogoče delo.

Menimo, da je prav vsak učenec začutil spoštovanje in občudovanje, ko smo spremljali govor in delo naših obiskovalcev. Odprla sta nam pogled v nov svet, v svet, ki ga mladi ne poznamo dovolj. Hvala vama! Oglejte si še Galerijo slik.

mladi novinarji

Dostopnost